AD matras kopen? Onze specialisten richten zich op het aanbieden van hoogwaardige Anti Decubitus matrassen. Wanneer u op zoek bent naar een matras dat u helpt om comfortabel te slapen zonder zorgen te maken over ongemak of pijn, dan bent u bij ons op de juiste plek.

AD Matras

usp

Levering

Binnen 3 - 7 dagen
usp

Bezorging & Montage

Gratis Bezorging & Montage in Nederland en België
usp

Monteren

Gratis montage
usp

Betalen

Online bestellen en veilig achteraf betalen bij bezorging

Wat is een AD matras of Decubitus matras?

Mensen die vaak en langdurig liggen hebben vaak last van doorligwonden. Decubitus, ook wel doorligwonden genoemd, is plaatselijke schade aan de huid en het onderliggende weefsel als gevolg van langdurige druk. AD matrassen, vaak decubitus matrassen genoemd, zijn een belangrijk hulpmiddel bij de behandeling van profylaxe en decubitus. De matras voorkomt doorligwonden doordat de druk op gevoelige lichaamsdelen zoals de schouderbladen, heupen, hielen en billen wordt verminderd. Een optimale drukverdeling mag echter niet het enige beslissingscriterium zijn bij de aanschaf van een geschikte anti-decubitusmatras. Zorgbedonline laat u zien waar u op moet letten bij de keuze van een decubitusmatras en welke verschillende matrassystemen er zijn.

Inhoudsopgave:

  1. Functie van de anti-decubitusmatras of decubitus matras
  2. Welke soorten anti-decubitusmatrassen zijn er?
  3. Anti-decubitusmatras met lucht
  4. Kosten voor een AD Matras
  5. Anti-decubitusmatras als medisch voorschrift
  6. Mogelijke afmetingen van anti-decubitusmatrassen
  7. Veelgestelde vragen en antwoorden

Functie van de anti-decubitusmatras of decubitus matras

Mensen die lang liggen en slechts weinig kunnen bewegen, lopen een groot risico op doorligwonden. Vooral de gebieden rond de billen, de hielen, maar ook de schouderbladen en het hoofd kunnen worden aangetast. Een AD Matras is zo ontworpen dat de druk in de liggende positie zodanig wordt verdeeld dat er minder druk wordt uitgeoefend op deze gevoelige lichaamsdelen.

Welke soorten AD/anti-decubitusmatrassen zijn er?

Het is belangrijk dat antidecubitusmatrassen niet alleen de contactdruk verminderen, maar ook de periode verkorten waarin druk wordt uitgeoefend op een bepaald lichaamsdeel. Een AD matras moet zorgen voor een goed ligklimaat en bijdragen tot een optimaal slaapcomfort.

Om de ondersteunende druk te verminderen, hebben decubitus matrassen een groter steunvlak of een zogenaamd wisseldruksysteem dat de lichaamsdelen soms afwisselend belast en ontlast. Er zijn ook matrassen die het lichaam stimuleren dankzij microbewegingen. We hebben de drie verschillende werkingsprincipes voor u op een rijtje gezet:

Zachte ondersteuningsmatras

  • Opbouw: Schuimmatras bestaande uit een tweelaagse kern van koudschuim met een stabiele rand
  • Functie: De verschillende snijtechnieken zorgen voor een gelijkmatige drukverdeling.
  • Voordeel: Geschikt voor zowel decubitus profylaxe als decubitus therapie.
  • Nadelen: Visco-elastisch schuim past zich door de invloed van lichaamswarmte bijzonder goed aan het lichaam aan. Daarom kan de mobiliteit in sommige gevallen minder zijn.
  • Kan leiden tot meer zweten.
  • De rug wordt niet altijd optimaal ondersteund.

AD matras met pomp 

  • Opbouw: Lucht gevulde AD matras met pomp
  • Functie: De matrassen worden individueel aan de patiënt aangepast. Lucht wordt – volgens de instellingen – in de kamers gepompt, waardoor de druk optimaal wordt verdeeld.
  • Voordelen: Zeer geschikt voor hogere graden van decubitus.
  • Zorgt voor drukontlasting die meerdere keren per uur verandert.
  • Nadelen: Visco-elastisch schuim past zich door de invloed van lichaamswarmte bijzonder goed aan het lichaam aan. Daarom kan de mobiliteit in sommige gevallen minder zijn.
  • De daaruit voortvloeiende beweging in de matras kan leiden tot duizeligheid of zelfs evenwichtsstoornissen.
  • De pompen zijn soms nogal luidruchtig.
  • Er moet een stroomaansluiting aanwezig zijn.

AD Matras met Mirco-stimulatie

  • Opbouw: De matras bestaat uit twee delen: een bodem en een schuimrubberen matras daarop
  • Functie: De lattenbodem absorbeert de bewegingen van het lichaam en geeft micro-impulsen door aan het lichaam. De schuimrubberen matras ondersteunt de optimale drukverdeling.
  • Voordelen: De wervelkolom en het hele steunapparaat zijn zeer goed ondersteund.
  • Nadelen: Alleen geschikt voor patiënten die zich zelfstandig kunnen bewegen.

AD matras met pomp

Een AD matras met pomp en lucht bevat geïntegreerde luchtkussens die afwisselend met lucht worden gevuld en zo het lichaam ontlasten. Deze matrassen worden geleverd met een bijbehorende elektrische luchtpomp die de luchtkussens op en neer pompt. Enerzijds wordt de bloedcirculatie bevorderd en de druk op zeer gevoelige lichaamsdelen verminderd. Afhankelijk van het model van de matras is het mogelijk om te schakelen tussen intervaldruk of ook continue druk. Vooral voor dementerenden en pijnpatiënten moet u met uw arts overleggen of een anti-decubitusmatras met luchtsysteem een optie is. In individuele gevallen kan de pijn worden versterkt door de luchtbeweging, omdat dit type wisselende druk de spiertonus kan verhogen, d.w.z. de spanningstoestand van de spieren in rust.

Anti-decubitusmatras met microstimulatie

Deze anti-decubitusmatrassen hebben een geïntegreerd microstimulatiesysteem dat de bewegingen van de zorgbehoevende versterkt door middel van een speciale ondervering. De ingebouwde vleugelveren (zogenaamde torsievleugelveren) zorgen voor een karakteristieke terugkoppeling. Dit betekent dat zelfs kleine bewegingen van de liggende persoon worden omgezet in zachte tegenbewegingen. Dit verbetert de eigen lichaamsperceptie van de patiënt. De vering zorgt voor een goede drukverdeling. Bij deze matras wordt het systeem in- en uitgeschakeld via een bedieningseenheid. Bij inschakeling stuurt een geïntegreerde processor de bewegingen. Naast de optimale drukverdeling wordt ook de bloedcirculatie naar de getroffen lichaamsdelen en weefsellagen gewaarborgd.

Wat kost een AD matras?

De kosten van een anti-decubitusmatras variëren afhankelijk van de kenmerken en het gekozen systeem. Terwijl kubusmatrassen tussen 150 en 500 euro kosten, zijn matrassen met geïntegreerde microstimulatiesystemen verkrijgbaar vanaf € 1400 euro. Het is daarom raadzaam om vooraf de precieze vereisten te verduidelijken. Hoe ernstig heeft de persoon last van doorligwonden? Is een verslechtering in de toekomst waarschijnlijk? In dat geval is het zinvol een matras te kiezen die ook geschikt is voor een hogere graad van decubitus. In principe zijn matrassen die worden gebruikt voor profylaxe of voor lage graden van decubitus kosteneffectieve dan complexe systemen die ook helpen bij decubitus graad 4. Een hoogwaardige AD Matras met pomp kost al gauw € 3900 euro.

Anti decubitus matrassen als medisch voorschrift, Profylaxe

Huisartsen of Ergotherapeuten schrijven een geschikt anti-decubitusmatras voor, zowel voor profylaxe als voor therapie tegen reeds ontstane decubitus. Iemand die veel ligt en weinig kan bewegen, moet hierover met zijn arts praten en eventueel een anti-decubitusmatras als hulpmiddel laten voorschrijven. Anti-decubitusmatrassen zijn geregistreerde hulpmiddelen. In ieder geval is een doktersrecept een voorwaarde voor de ziektekostenverzekering of de verzekering voor langdurige zorg om de kosten te dekken. De kosten voor de matras worden meestal volledig gedekt door de ziekenfondsen indien er een doktersrecept is.

Welke afmetingen van anti-decubitusmatrassen zijn er?

De afmetingen van anti-decubitusmatrassen komen overeen met die van conventionele matrassen. De meest voorkomende maten zijn 90 x 200 cm of 100 x 200 cm. Er bieden wij ook een breedte van 140 cm en een lengte tot 220 cm aan. Aangezien AD matrassen vooral in klinieken en verpleeghuizen worden gebruikt, zijn ze aangepast aan de afmetingen van hoog laag bedden. Let er daarom bij de aankoop op dat de matras ook op uw bestaande bed en de bijbehorende lattenbodem past.

Veelgestelde vragen en antwoorden

  • Wat is een anti-decubitusmatras?

Een AD matras, ook wel decubitusmatras genoemd, is een zorgmatras die doorligwonden kan voorkomen door zijn speciale eigenschappen. Zij zorgen ervoor dat de druk op het belaste huidgebied zoveel mogelijk wordt verminderd.

  • Welke matrassen zijn er voor decubitus?

In principe zijn er zachte matrassen, wisseldrukmatrassen en matrassen met microstimulatie beschikbaar voor decubitus. Welk matras het meest geschikt is, hangt af van het type en de mate van decubitus. Niet elke matras is geschikt voor alle vormen. Zo zijn zachte matrassen bijzonder geschikt voor decubituspreventie, terwijl pijnpatiënten liever geen wisseldrukmatrassen gebruiken, omdat de pijn kan worden versterkt wanneer de luchtkussens worden opgeblazen, waardoor het contactoppervlak toeneemt.

  • Wat kost een AD matras?

De kosten van een anti-decubitusmatras bedragen ongeveer 100 euro 4000 euro. De prijs is afhankelijk van de complexiteit van het matrassysteem en de gewenste eisen. Zo zijn er anti-decubitusmatrassen met een microstimulatiesysteem verkrijgbaar vanaf een instapprijs van ongeveer 1.400 euro.

 

Het product is toegevoegd in het winkelmandje