Actieve Tillift
We onderscheiden twee type tilliften, naast de actieve tillift zijn er ook passieve tilliften.
Wanneer u slecht te been bent en moeite heeft met lopen maar nog wel kracht in uw armen heeft is een actieve tillift een uitkomst. Met een actieve tillift kunt u zich veilig en comfortabel verplaatsen van stoel naar bed of van een rolstoel op het toilet bijvoorbeeld. Een actieve tillift zorgt er ook voor dat uw (mantel)verzorger voor een groot gedeelte ontlast wordt.
Hoe werkt een actieve lift?
U grijpt met uw handen de armsteunen of een handvaten van de tillift beet. Ondertussen ondersteund in veel gevallen een band u onder de oksels. Uw knieën rusten intussen op een kniesteun en staat op een voetenplaat die afgestemd is op uw postuur. Vervolgens laat uw verzorger u langzaam zakken, of juist langzaam overeind komen. Een actieve tillift is ook voorzien van wielen zodat u eenvoudig van de ene plek naar de andere plek verplaatst kunt worden.
Wilt u een actieve tillift gebruiken dan is het belangrijk om het volgende te weten:
- Als u een actieve lift wilt gebruiken moet u wel zelfstandig kunnen zitten, moet u op één been kunnen staan en is het belangrijk dat u uw armen en schouders kunt gebruiken.
- Er zijn veel soorten tilliften te koop. Vraag een deskundige naar de juiste keuze (bijvoorbeeld een ergotherapeut) of via onze klantenservice, zo maakt u altijd de juiste keuze.
- De meeste actieve tilliften dragen tot 120 kg. Bent u zwaarder dan 120 kg? Dan bestaan er ook speciale tilliften.
Passieve Tillift
Heeft u niet meer genoeg kracht dan biedt een passieve tillift de oplossing. Een passieve tillift leent zich uitstekend voor het overschuiven, ook wel transfer genoemd, van bijvoorbeeld uw stoel naar uw bed of van uw toilet naar uw rolstoel. Daarnaast is de passieve tillift een heel goed hulpmiddel bij het verzorgen. Met een passieve lift bevindt u zich altijd op een goede hoogte en in de juiste houding. Dit is niet alleen voor u prettige maar ook voor uw verzorger(s). Denk hierbij aan het wassen van het onderlichaam, aan- en uitkleden en het verwisselen van incontinentiemateriaal. Een passieve tillift zorgt ervoor dat het verzorgen voor u en uw verzorger(s) minder zwaar is en een stuk comfortabeler.
Hoe werkt een passieve tillift of passieve lift?
Er wordt een tilband onder uw lichaam gepositioneerd om vervolgens aan de tillift te worden vastgemaakt. Dit zorgt ervoor dat u in een soort van halfliggende houding in de tilband zit. Uw zorgverlener of mantelzorger laat vervolgens langzaam u overeind komen, hierdoor wordt verzorging en/of verplaatsen een heel stuk makkelijker en veiliger.
Wilt u een passieve tillift gebruiken dan is het belangrijk om het volgende te weten:
- Er zijn veel soorten passieve tilliften te koop. Schakel altijd een deskundige ergotherapeut of huisarts in om voor u de juiste keuze te kunnen maken. Of bel met onze specialisten via 085- 130 44 20
- Onderhoud en service zijn heel belangrijk bij passieve tilliften vraag ons gerust naar de mogelijkheden voor een jaarlijkse check.
- De meeste passieve tilliften dragen tot 150 kg. Voor zwaardere mensen bestaan speciale liften, vraag ons naar de mogelijkheden.
- Tilliften geschikt die worden in sommige gevallen bevestigd aan uw plafon of muur. Deze tilliften zijn ook via zorgbedonline beschikbaar. Vraag geheel vrijblijvend hiervoor een offerte aan.