Verpleegbedden, ziekenhuisbedden – alles wat u moet weten in één oogopslag

Een verpleegbed, ziekenhuisbed of hoog laag bed is een speciaal uitgerust bed dat mensen met een beperkte mobiliteit helpt om zelfstandiger te zijn en/of mantelzorgers ondersteunt bij hun werk met bedlegerige mensen. Verpleegbedden of ziekenhuisbedden worden zowel in de thuiszorg als in verpleeghuizen en ziekenhuizen gebruikt. Als u een verpleegbed nodig heeft voor thuiszorg, kunt u een geschikt bed kopen in de medische winkel, een verpleegbed online bestellen of, als aan bepaalde eisen wordt voldaan, een bed in bruikleen krijgen van de zorg- of verpleegkundige zorgverzekeraar.

Zorgbedden en ziekenhuisbedden

Verpleegbedden en ziekenhuisbedden zijn overigens hetzelfde: de verschillende namen verwijzen niet naar verschillen in de bedden, maar naar de verschillende doelen die ermee worden vervuld of naar de kenmerken van de mensen die ze nodig hebben. Voor mensen die zorg nodig hebben heet het hulpmiddel een zorgbed, voor zieken of mensen met een handicap heet het een ziekenhuisbed. Als je leest over bedden voor senioren, bedoel je vaak ook verpleegbedden. Strikt genomen zijn dit grotendeels normale bedden die het in- en uitstappen alleen maar gemakkelijker maken door het ligoppervlak te vergroten.

hoog laag bed
Hoog Laag Bed Elbacare Deluxe

Zorgbed accessoires en eigenschappen: wat heb ik waarvoor nodig?

Veel van de eigenschappen die verpleegbedden hebben, zijn ook terug te vinden in normale bedden. Hoewel ze daar alleen dienen om comfort te bieden, vervullen ze belangrijke taken in verpleegbedden.

Instap- en opstahulpmiddelen

Mensen die afhankelijk zijn van een verpleegbed hebben te maken met mobiliteitsbeperkingen. Voor patiënten die niet volledig bedlegerig zijn, is de belangrijkste functie van verpleegbedden het zelfstandig kunnen in- en opstaan. Hiervoor bieden zorg- en ziekenhuisbedden de mogelijkheid om de hoogte van het ligvlak aan te passen en de bedhekken aan ten minste één zijde neer te klappen of te schuiven. Idealiter kan het verpleegbed elektrisch in hoogte worden versteld terwijl de patiënt in bed ligt en kan de gemakkelijk met een afstandsbediening zelfstandig worden bediend. Voor mensen die afhankelijk zijn van uitgebreide zorg, is de optimale hoogte van het ligvlak een voorwaarde voor de verzorger om hun zware werk op een rugvriendelijke manier te kunnen uitvoeren. Daarnaast kan een verpleegbed worden voorzien van een opstahulp. In de regel is dit een bedpapegaai, met behulp waarvan de patiënt zelf rechtop kan zitten. Als de persoon in kwestie een rolstoel gebruikt, kunnen transferhulpmiddelen hem zelfstandig of met hulp van bed naar rolstoel verplaatsen.

Als de situatie zodanig is dat een lage instap in plaats van een hoge instap nuttiger is, is een extra laag zorgbed of een laag bed geschikt. Deze bedden zijn ook nuttig als de patiënt in een hoog bed aan een te groot risico op letsel wordt blootgesteld.

Zorgmatras en lattenbodem

De kwaliteit van een bed staat en valt met de eigenschappen van het zorgmatras – dat geldt voor elk type bed, niet alleen voor verpleegbedden. In deze gevallen is er echter ook het feit dat de patiënt vaak niet alleen een paar uur in bed doorbrengt, maar de hele tijd ligt. De eisen voor zorgmatrassen zijn dan ook veel hoger dan voor normale matrassen. Om decubitus of andere effecten van langdurig liggen te voorkomen of te verminderen, worden verpleeg- of therapiematrassen gekenmerkt door een verhoogde luchtdoorlatendheid en kunnen ze zich dankzij hun flexibiliteit aanpassen aan het lichaam en de ligdruk gelijkmatig verdelen.

Het lange verblijf in verpleegbedden maakt het ook noodzakelijk om ze te voorzien van een speciale lattenbodem. Deze dient in verschillende zit- en ligposities verstelbaar te zijn om zich aan te kunnen passen aan de betreffende situatie van de patiënt. Als de gebruiker van het bed regelmatig kan opstaan, is een puur mechanische verstelmogelijkheid voldoende. Praktischer is echter een lattenbodem met motor. Een dergelijke inrichting is absoluut noodzakelijk als de verstelling moet plaatsvinden terwijl het bed in gebruik is.

bedcarrier
Bedcarrier geplaatst in een ledikant

Afmetingen en ontwerp hoog laag bedden

Afgezien van de mogelijkheid tot hoogteverstelling, hoeft de vormgeving van een verpleegbed niet per se af te wijken van normale bedden. Het ligvlak van bijvoorbeeld verpleegbedden heeft vaak dezelfde afmetingen: de standaard is 90 x 200 cm, maar grotere en kleinere afmetingen zijn ook mogelijk.

Hetzelfde geldt voor zowel normale bedden als hoog laag bedden: de mensen die het bed gebruiken kunnen erg licht zijn, maar ook erg zwaar. Om het bed de nodige veiligheid te bieden, wordt voor elk bed de veilige werklast gespecificeerd. Dit beschrijft de maximale totale massa die op de lattenbodem of het bedframe kan werken en betekent meer dan alleen het gewicht van de patiënt. De veilige werklast varieert van 145 kg tot 190 kg voor standaard verpleegbedden. Daarnaast zijn er heavy duty en extra Breede ziekenhuisbedden en of hoog laag bedden met een werklast tot 380 kg.

ECOFIT XTRA hoog laag bed
Hoog Laag Bed Ecofit Xtra

Net als bij standaard bedden zijn er ook zorgbedden voor kinderen. Deze zijn vaak speelser van ontwerp en lijken uiterlijk op peuterbedden met zijhekken, maar zijn ook verkrijgbaar in juniormaten. In sommige gevallen is het ook mogelijk om een ​​gewoon bed om te bouwen tot een verpleegbed. Hiervoor wordt in het bed een bedcarrier geplaatst die aan bovenstaande eisen voldoet. De bedcarrier vervangt de normale lattenbodem.

Hoog Laag Bed vergoeding en zorgverzekering

Wordt mijn Hoog Laag Bed vergoed door de verzekering?

Veel zorgverzekeraars maken afspraken en hebben contracten afgesloten met een select aantal leveranciers. Dit kan betekenen dat in veel gevallen het hoog laag bed wat u zelf heeft uitgezocht niet beschikbaar is bij de desbetreffende leverancier. Dit kan een nadeel zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet perse. Echter, in de praktijk komen wij meer en meer tegen dat onze klanten graag zelf de keuze maken voor een leverancier ten aanzien van een vergoeding van een hoog laag bed zoals onze Elba Care De Luxe.

In het geval van een niet-gecontracteerde leverancier, vergoeden Zorgverzekeraars in veel gevallen tot 75% van de prijs van een door u uitkozen hoog laag bed. Kortom als u de keus wilt voor een hoog laag bed die u past en welke volledig voldoet aan de eisen die u zelf heeft gesteld, raden wij aan om verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken. Ook op service en prijsniveau zijn er grote verschillen te bemerken.

Vrijblijvende offerte hoog laag bed

Geïnteresseerd in een hoog laag bed via zorgbedonline? Meermaals worden onze hoog laag bedden door zorgverzekeraars 100% vergoed. Echter elke zorgverzekeraar bekijkt een aanvraag voor een vergoeding op haar eigen manier. Wij kunnen dus een 100% vergoeding niet garanderen. Een vergoeding van uw hoog laag bed van 75% is in 9 van de 10 gevallen gebruikelijk. Heeft u een hoog laag bed gevonden via zorgbedonline? En wilt u weten of deze voor 100% of 75% wordt vergoed? Vraag dan een offerte aan voor een door u uitgekozen hoog laag bed. Wij sturen u dan zo snel mogelijk de offerte die u vervolgens kunt indienen bij uw zorgverzekeraar. Zo weet u binnen afzienbare tijd of en hoe uw zorgbed wordt vergoed.

Neem contact op

Bent u geïnteresseerd in ene hoog laag bed van zorgbedonline? Wij bezorgen wanneer het u uitkomt en betalen kan bij afleveren. Daarnaast monteren wij uw hoog laag bed aan huis en plaatsen uw zorgbed op de door u gewenste plek. Vrijblijvend een offerte opvragen, die u kunt inleveren bij uw zorgverzekering voor een indicatie van de vergoeding van uw hoog laag bed?

Heeft u vragen omtrent hoog laag bedden of heeft u behoefte aan meer informatie? Vul dan onderstaand formulier in. We nemen dan binnen enkele uren contact met u op.

    Het product is toegevoegd in het winkelmandje